Blog

Šta je aromaterapija?

Aromaterapija je jedna od najpopularnijih oblasti nekonvencionalne medicine. U državama zapadne Evrope, SAD, Kanadi, Australiji i Japanu radi na hiljade kabineta za aromaterapiju. Objavljeno je mnoštvo knjiga o njoj, postoje naučni instituti i izdaju se časopisi koji se bave isključivo tim područjem.

Uticaj mirisa na čovekovo psihičko i fizičko stanje, koji je odavno poznat u psihologiji i fiziologiji, u aromaterapiji se povezuje sa lekovitim svojstvima etarskih ulja.

Tvorac naziva aromaterapija

Francuski hemičar i parfimer Rene Maurice Gattefosse je tvorac naziva aromaterapija. On se bavio ispitivanjem etarskih ulja kao potencijalnih sastojaka kozmetičkih preparata. Prilikom eksplozije u laboratoriji zadobio je opekotine po rukama. Kako bi ublažio bol, uronio je ruke u obližnju posudu sa lavandinim uljem. Tako da je otkrio da to ulje ne samo da deluje antiseptički, već i znatno ubrzava zarastanje rana i lečenje opekotina. Svoja kasnija ispitivanja terapeutskih svojstava eterskih ulja Gatefose je opisao u knjizi Aromaterapija, izdatoj 1937. godine. Njegovi eksperimenti su dokazali da su etarska ulja, a naročito lavandino ulje, delotvornija od hemijskih antiseptika, a pomažu i u uklanjanju izumrelih tkiva.

Današnja ispitivanja u svetu sve češće potvrđuju delotvornost etarskih ulja.

Ova ulja su u izvesnom stepenu baktericidna, a neka mogu da pomognu i kod lečenja virusnih infekcija otpornih na metode zvanične medicine.

Obnavljanje i rast zdravih ćelija, ponovno uspostavljanje fizičke i psihičke ravnoteže

Mnoga etraska ulja stimulišu obnavljanje i rast zdravih ćelija, a takođe ponovno uspostavljaju fizičku i psihičku ravnotežu.

Ublažavaju stres i jačaju oslabljeni krvotok. Ta svojstva, uz sposobnost podsticanja regeneracije organizma, opravdavaju tvrdnje da ulja mogu pojačati otpornost organizma. Blagotovrni uticaj koji eterična ulja mogu imati na stanje duha proširuje njihovu lekovitu primenu. Sva etarska ulja mogu do izvesne mere vratiti poljuljanu emocionalnu ravnotežu, a pojednina su poznata po svojim stimulativnim, osvežavajućim, opuštajućim svojstvima, pa čak i sposobnosti dovođenja u euforično stanje. Mogu takođe oživeti umornu psihu i osvežiti pamćenje.

Aromaterapija je blisko srodna naručito onim područjima nekonvencionalne medicine u kojima su osnovni oblici delovanja masaža, lečenje dodirom, akupresura, oralna upotreba, inhalacija i bioenergoterapija.

Potpuno prirodan metod ublažavanja ili otklanjanja različitih tegoba

Aromaterapija je idealno čist, potpuno prirodan metod ublažavanja ili otklanjanja različitih tegoba. Svi se zahvati zasnivaju na uvodjenju visokokvalitetnih, 100% čistih biljnih etarskih ulja u ljudski organizam, bez upotrebe hemijskih nosilaca ili dodataka i bez primene uređaja stranih čovekovom telu. Pomoću aromaterapeutskih metoda etarska ulja veoma brzo prodiru u krvotok koji lekovite čestice raznosi po celom organizmu.

Nakon što dospeju u organizam, etarska ulja mu vraćaju harmoniju. Povoljno deluju na strukture i organe čija su ravnoteža ili aktivnost poremećeni. Nema nijednog etarskog ulja koje deluje samo na jednu bolest ili na jedan tip tegoba. Opšte poznato lavandino ulje jedan je od najboljih antiseptika u aromaterapiji, ali uz to ono ublažuje stanja depresije i umora, poboljšava raspoloženje i pomaže kod glavobolje i migrene.

Uzimamo još primer tamjana koje podiže krvni pritisak, ali istovremeno deluje umirujuće i pomaže u slučaju kašlja i astme.

Danas je aromaterapija pre svega preventivna metoda, način održavanja dobre fizičke i psihičke kondicije, način ublažavanja svakodnevnih tegoba i način ulepšavanja života.

Predlažemo svima da probaju i uživaju u blagodetima aromaterapije.

Ostavite odgovor