Blog

Šta treba da znamo o etarskim uljima (opšte osobine)

Biljke su oduvek igrale važnu ulogu u ljudskim delatnostima. One obezbeđuju hranu, odeću i lekove, i svojim prijatnim mirisom, takođe deluju na emocije i misli koje stvaraju prijatnu atmosferu. Ko, na primer može da porekne dobrobiti šetnje kroz šumu, ili kroz zelene livade?

Opšte osobine etarskih ulja – Etarska, esenecijalna ili eterična ulja dobijaju se od različitih delova biljaka, zavisno od toga koja je vrsta ulja u pitanju. Na primer, ulje ylang – ylang-a i lavande dobija se iz cvetova; ulje rumarina, lovora, mirte i nane iz lišća; bergamot, limun i mandarina iz kore ploda; ulje tamjana od smole; a ulje vetivera, iz korena.

Priroda ulja

Etarska ulja razlikuju se od drugih vrsta ulja po tome što na papiru ne ostavljaju trag, veoma su isparljiva, i uglavnom su lakša od vode. Možda bi umesnije bilo nazvati ih esencijama.

Uglavnom su bezbojna, iako neka mogu biti tamno crvena, smeđa, plava, zelena, žuta ili zlatno žuta. Ona su intenzivnog mirisa, veoma zapaljiva i rastvorljiva u alkoholu, iako se veoma slabo rastvaraju u vodi.

Etarska ulja su vitalni elementi. Čisto, prirodno ulje je aktivnije od sintetički proizvedenog ulja, i izaziva manje nepovoljnih reakcija. Ukupna aromatična esencija je mnogo snažnija od svojih komponenata: na primer, etarsko ulje eukaliptusa je snažnije od derivata eukaliptola. U hemijskom smislu, etarska ulja se sastoje od velikog broja elemenata.

Kvalitet

Mnogi faktori mogu da utiču na kvalitet etarskih ulja. Oni uključuju i zemlju u kojoj je biljka rasla, klimatske uslove, način na koji se sirovina prikupljana i čuvana i način na koji je ulje dobijeno. Pravilnim čuvanjem u tamnim staklenim bocama, dobro zatvorena, i na tamnom  mestu, etarska ulja uvek ostaju aktivna i njihova moć se vremenom ne umanjuje.

Kontrola kvaliteta

Boja je važan indikator kvaliteta.  Neka etarska ulja menjaju boju vremenom i zbog oksidacije. Na primer, sveža kamilica je plava i prelazi u tamniju boju tokom vremena i zbog procesa oksidacije.

Miris takođe može da pomogne, ali samo onome ko ima iskustva kod prepoznavanja različitih mirisa. Miris etarskih ulja je intenzivan i jasan. Jedan deo opreme koji je jako važan i koristi se u proizvodnji je gasni hromatograf kojim se proverava kvalitet i čistoća etarskih ulja kao i njihov identitet.

Svojstva

Etarska ulja su važna zbog svojih antibakterijskih, antimikrobnih i antivirusnih svojstava. Ona napadaju klice, ali ne oštećuju tkiva.

Miris etarskih ulja može da utiče na stanje uma. Do ovog delovanja dolazi putem čula mirisa. Nije sasvim razjašnjeno kako se mirisi razlikuju, ali ono što znamo to je da sićušni molekuli mirisa deluju na centre nervnog sistema, izazivajući psihičko-psihološku reakciju. Jedna važna opšta osobina je da etarska ulja pomažu jačanje imunog sistema organizma i bore se protiv svih vrsta klica, virusa i mikroba.

Ukoliko se etarska ulja pravilno čuvaju u tamnoj staklenoj bočici, dobro zatvorena, i na tamnom  mestu, ostaju uvek aktivna i njihova moć se vremenom ne umanjuje.

Pogledajte našu Instagram objavu.

Ostavite odgovor