Etarska ulja (eterična ili esencijalna ulja) su kompleksne materije pune energije koje su u biljakama zastupljene u veoma malim količinama. Iako se zovu „ulja“ radi se o potpuno nemasnim, lako isparivim supstancama iz aromatičnih biljaka.

Kvalitetna etarska ulja dobijaju se destilacijom biljnog materijala pomoću vodene pare, bez upotrebe hemijskih sredstava. Potrebna je velika količina biljnog materijala da bi se dobila samo jedna kap ove tečnosti. Isparavanje etarskih ulja oplemenjuje klimu, stvara ugodnu atmosferu, jača imunitet i smanjuje umor.

Upotrebom etarskih ulja možemo poboljšati raspoloženje, radni učinak, koncentraciju, a njihovim baktericidnim dejstvom možemo smanjiti sposobnost bakterija i virusa da prodru u organizam.

Etarska ulja se koriste u masaži, tako što se razblažuju u tzv. baznim uljima. Aktivne supstance koje se nalaze u esencijalnim uljima mogu pomoći da se telo brže oporavi. Deluju tako što preko kože stižu do krvotoka odakle se prenose do svih delova organizma. Nakon tretmana, etarska ulja ostaju u telu još tri do četiri sata, aktivirajući procese izlečenja.