Blog

Mirta olakšava disanje

Etrasko ulje mirte zbog svog sastava olakšava disanje i ima izuetno blagotovrno dejstvo, pre svega kod čestih bronhitisa, upornog kašlja i sinusitisa.

Primena

Najbolja primena je inhalacija, zatim utrljavanje, topla kupka, kao i aromatizacija prostora. Ukoliko praktikujete jogu, ne zaboravite da ponesete bočicu etarskog ulja mirte koje utiče na svesno disanje prilikom izvođenja asana.

Dovoljno je da pre vežbanja udahnete mirtu iz bočice,

Etarsko ulje mirtea možete dodatno par kapi ulja nakapati i na svoju prostirku.

Zbog relativnog blagog mirisa koristi se za masažu kod dece u uobičajenom rastvoru (biljnom ulju) sa 3% etarskog ulja mirte.

Ulje greje i deluje protivupalno, koristi se za ublažavanje bolova kod reumatizma i artritisa. Etarsko ulje mirte revitalizuje, a u malim količinama deluje umirujuće.

To je međutim, bilo poznato od davnina.

Simbol ljubavi i besmrtnosti

Mirta, simbol ljubavi i besmrtnosti sa Mediterana,veoma je cenjena kod mnogih naroda. U grčkoj mitologiji mirta se smatrala svetom biljkom i pripadala je Afroditi i Demetri, a u rimskoj mitologiji boginji ljubavi, Veneri.

Sitni beli cvetovi simbolizovali su čistoću i smirenost, a njihov slatkast miris upućivao je na ljubav. Zato su je sadili u vrtovima, da obezbedi mir i ljubav među partnerima.

Jevreji je takođe smatraju jednom od četiri svete biljke, a kod pojedinih evropskih naroda cvet mirte se nosi na venčanjima.

Etarsko ulje se dobija destlacijom pri čemu se koriste samo mladi listovi, ulje je bledo žute boje, prijatnog svežeg mirisa.

Mirta se upotrebljava za lekovite preparate, a zbog finog mirisa za parfeme i kozmetičke proizvode.

Miris se dugo zadržava, te par kapi može biti pogodno za mirišljave vrećice koje se stavljaju u garderobere.

U aroma lampi i difuzeru se lepo kombinuje sa bergamotom, izopom, timijanom, eukaliptusom, lavandom i mentom.

Diši lako i pogledaj naš post na Instagramu.

Ostavite odgovor