Background

entry image
Esencijalna ulja uz koja ćete produžiti leto

Redovna upotreba esencijalnog ulja Eukaliptusa donosi mnogo pozitivnih dejstava na ceo organizam. To je razlog zašto se ovo ulje nalazi i u mnogim preparatima kako u farmaceutskoj, tako i u mnogim drugim industrijama. Pre upotrebe bi trebalo znati kada se esencijalno ulje eukaliptusa koristi kako bi i njegov efekat bio pozitivniji.

Šta je esencijalno ulje eukaliptusa?

Esencijalno ulje eukaliptusa pripada familiji biljaka Myrtaceae. Tu biljku možemo naći samo u Australiji, Tasmaniji i okolnim ostrvima. U toj familiji postoji preko 500 vrsta različitih biljaka eukaliptusa, međutim, esencijalna ulja koja se koriste u medicinske svrhe se dobijaju od samo dve biljke - Eucalyptus Salicifolia i Eucalyptus Globulus. Eukaliptus se tradicionalno koristio kao anelgetik jer je blagotvorno uticao na jake bolove. Veoma se ceni njegovo blagotvorno dejstvo kod zapaljenja i problema sa disanjem. Eukaliptol, koji se koristi oko 70% u esencijalnom ulju sadrži antioksidante i delotvoran je pri čišćenju disajnog trakta, antibakterijskih i antigljivičnih dejstava. Iako je veoma popularno, ovo, kao i sva druga esencijalna ulja je najbolje koristiti uz konsultaciju sa lekarom, pogotovo ako su u pitanju neki problemi sa zdravljem.

 

Koji su benefiti redovne upotrebe esencijalnog ulja eukaliptusa?
Poboljšava disanje

Pre svega, esencijalno ulje eukaliptusa se najčešće koristi kod disajnih problema. Blagotvorno utiče na mnoštvo problema sa prehladama i začepljenjima, a čak ima i pozitivno dejstvo na hronične probleme poput astme, bronhitisa, problema sa sinusima, obične prehlade i gripa. Eukaliptus pročišćava disajne kanale, a njegova antioksidantska dejstva utiču blagotvorno na ceo imuni sistem.

Blagotvorno deluje na kašalj

Kašalj nekada zna da bude poprilično neprijatan i dugotrajan. Za ovaj problem se najčešće koristi esencijalno ulje eukaliptusa. Ne samo zbog svog dejstva na disajne kanale, nego i zbog toga što ono čisti telo od mikroorganizama i toksina koji čine imuni sistem slabijim.

Sezonske alergije

Ukoliko imate problema sa sezonskim alergijama poput polena ili ambrozije, esencijalno ulje eukaliptusa će vam olakšati ove probleme tako što će vam pomoći kod zapaljenja i olakšaće vam disanje. Esencijalno ulje nije lek i ne treba ga tako doživljavati, ali će sigurno imati efekat na vaše zdravlje i sveopšte raspoloženje.

Upale mišića i povrede

Ukoliko se bavite sportom i aktivna ste osoba ovo esencijalno ulje će sigurno biti deo vašeg svakodnevnog rituala. Mnogi preparati protiv sportskih povreda i preparati za oporavak sadrže u sebi esencijalno ulje  eukaliptusa. Ono će vam pomoći nakon jakog treninga tako što će vam ubrzati cirkulaciju i ublažiće taloženje mlečne kiseline. Često ga koriste profesionalni sportisti kako i za opuštanje nakon stresnog treninga, tako i za oporavak.

Esencijalno ulje eukaliptusa je sa razlogom veoma popularno i ima široku upotrebu u mnogim industrijama. Doneće vam mnogo pozitivnih dejstava, a zbog njega ćete se osećati bolje i raspoloženje će vam biti na zavidnom nivou.