Background

entry image
Esencijalna ulja uz koja ćete produžiti leto

Esencijalna ulja ne samo da imaju prelep, prijatan miris koji opušta, već će vam i redovna upotreba doprineti dobrom zdravlju i celokupnom raspoloženju. Pomoći će vam da bolje razumete svoje telo i da se povežete sa svojim čulima.

U ovim letnjim danima, kada je osveženje neophodno praktično u svakom momentu, mnoga esencijalna ulja pomoći će vam da se rashladite, smirite pred putovanje na odmor, imate bolji san ili čak da lakše dišete ukoliko imate neke alergijske reakcije. Evo nekoliko esencijalnih ulja koja mogu da budu veoma korisna, naročito u predstojećim mesecima.

Menta

Esencija mente ili nane, jedno je od blagotvornih ulja tokom vrelih letnjih dana. Ukoliko ga nanesete na zadnji deo vrata, ili druge pulsne tačke na telu, odmah ćete osetiti blago i prijatno rashlađivanje. Ulje mente je takođe veoma efikasno za kvalitetan san, opustiće vas i umiriti pred spavanje. Ukoliko imate problem sa sinusima ili mučninom, usencijalno ulje mente pomoći će vam i olakšati oporavak.

Lavanda

Ulje dobijeno destilacijom cveta lavande jedno je od najpopularnijih u aromaterapiji, i to sa razlogom. Ukoliko imate duboku posekotinu ili opekotinu, nanesite eterično ulje lavande na ranu i bićete veoma prijatno iznenađeni. Takođe, ukoliko imate problem sa nesanicom u letnjim noćima, stavite nekoliiko kapi ulja na jastučnicu. Ono je i prirodan repelent, odnosno, štiti vas od insekata poput komaraca, mušica i moljaca. Ulje lavande dobro je i za opuštanje napetih mišića i menstrualne grčeve, gde i miris i utrljavanje ulja na kožu iznad bolnog mesta mogu da pomognu u relaksaciji. Još jedna dobra strana eteričnog ulja lavande je što je pogodno za sve tipove kože.

Ruzmarin

Ova biljka dugo je poznata po višestrukoj nameni, od začina do aromaterapije. Dugo se verovalo da je ona „eliksir pamćenja“, ali sasvim joj dovoljno ide u prilog to što eterično ulje ruzmarina pomaže u perifernoj cirkulaciji, kod zamora i pada koncentracije. Ukoliko imate problema sa opadanjem kose, utrljavanjem eteričnog ulja ruzmarina na koren kose pospešuje se cirkulacija a samim tim i ojačava folikul dlake. Antiseptička dejstva ovog ulja pomoći će vam i kod masne i problematične kože, umanjujući pojavljivanje bubuljica, osipa ili ekcema.

Limun

Etarsko ulje limuna će imati okrepljujuć efekat. Nekoliko kapi u mineralnoj vodi biće odličan prirodni tonik za lice. Rashladiće vas i osvežiti nakon sparnih sati, zagušljivih i zagrejanih autobusa, razbistriti um i očistiti čula. Široke primene, etarsko ulje limuna ima i antibakterijsko i antigljivično delovanje, a koristi se i kod jačanja i izbeljivanja noktiju.

Geranijum

Esencijalno ulje ovog cveta će vam poboljšati cirkulaciju, pogotovo nakog neudobnog puta ili situacija u kojima ste dugo morali da budete u neugodnom položaju. Pozitivne efekte daje i u borbi protiv celulita, suve i problematične kože i poboljšava izbacivanje toksina iz tela kroz znoj. Geranijum je takođe prirodni repelent za komarce koji može da se nanosi na telo ili u aroma-lampi.

Grejpfrut

Grejpfrut je još jedna od biljaka čije nam esencijalno ulje donosi mnoštvo dobrih stvari. Pomoći će vam da pokrenete metabolizam i izbacite višak vode u telu koji nekada može da predstavlja pravi problem pri vrućinama. Esencijalno ulje grejpfruta će vam zasigurno popraviti raspoloženje svojom citrusnom notom.

Limeta

Prednosti koje donosi korišćenje ulja limete su uglavnom vezani za antiseptička dejstva, a gorko-sladak miris ovog citrusa dobar je i kod problema sa varenjem i jačanja apetita. Ukoliko imate neku povredu ili ranu, uz ulje lavande, limeta se pokazala kao veoma dobar antiseptik. Takođe, pomaže u negovanju masne kože.

Eterična ulja ne treba nanositi nerazređena na kožu jer mogu da izazovu alergijske reakcije i iritaciju. Izuzetak je eterično ulje lavande koje se može naneti direktno na malu površinu kože. Za razblaživanje, mogu se mešati sa šamponima, mlekom za telo ili baznim uljima – bademovo, kokosovo, maslinovo, ricinusovo, jojoba ulje ili avokado.