Background

entry image
Esencijalna ulja uz koja ćete produžiti leto

Početak godine i prvi topliji dani su ustvari najopasniji za vaš imunitet i zdravlje. To pokazuje i statistika u kojoj možemo da vidimo kada se to ljudi najčešće razboljevaju. Esencijalna ulja, iako nisu lek i ne treba da se koriste kao lek, mogu da vam budu od koristi kada se osećate najslabije. One imaju blagotvorno dejstvo na vaša čula, a neka esencijalna ulja imaju i antibakterijske karakteristike. Iako vas neće izlečiti, sigurno ćete se osećati bolje i opuštenije. Koja su to esencijalna ulja koja će vas opustiti i pomoći vam prilikom prehlade?

 

Eukaliptus

Ovo osvežavajuće, blago esencijalno ulje će vam otvoriti um i disajne kanale. Esencijalno ulje eukaliptusa je fantastično za probleme sa disanjem. Najbolje je udisati ga lagano kako biste se opustili. Nemojte da se čudite ukoliko budete morali da idete u toalet jer je ovo esencijalno ulje ima antibakterijsko dejstvo i bakterije je moguće izbaciti putem urinarnog trakta.

Limunova trava

Limunovu travu još zovu trava protiv groznice zbog svojih dejstava na prehladu. Pomoći će vam da se više znojite i ublažiće vam temperaturu. Ovo ulje takođe može biti i prirodni anelgetik ukoliko imate jake bolove. Osvežiće vas i dati vam snage da pregurate najgore dane.

Bosiljak

Esencijalno ulje bosiljka će vam pomoći da se umirite ukoliko imate grip ili prehladu. Miris ovog ulja je opuštajuć i blagotvorno utiče na glavobolje usled prehlade. Izuzetnog mirisa, možete ga inhalirati pred spavanje kako biste imali mirniji san.

Menta

Esencijalno ulje mente je očigledan izbor u ovim situacijama. Poput eukaliptusa, ono će vam pomoći da „prodišete“ i ukoliko imate problema sa glavoboljama ili bolovima po celom telu usled prehlade. Centralni nervni sistem reaguje na miris mente i pomaže pri oslobađanju od bola.

Bor

Bor je, kada se inhalira, prilično osvežavajuć i prijatno će uticati na vaše raspoloženje prilikom prehlade ili gripa. Sačuvaće vaše ćelije i sprečiće dalja oštećena za vreme prehlade.

Cimet

Iako esencijalno ulje cimeta ne deluje na prvi pogled kao nešto što može da vam pomogne prilikom prehlade, istraživanja iz 2017. kažu da je ovo esencijalno ulje dobro koristiti kod problema sa disanjem. Štiti vaš imunitet i uz adekvatnu terapiju može da utiče blagotvorno na ceo organizam.

Kao što je već gore napomenuto, esencijalna ulja ne treba koristiti kao zamenu za lek nego iskoristiti njihova blagotvorna dejstva kao pomoć da biste se osećali bolje i opuštenije prilikom prehlade i drugih, sličnih bolesti. Najbolje je savetovati se sa lekarom i tako doneti najbolju odluku koja će vam za čas pomoći da ozdravite.